Presentació del Festival Marges a l’Institut d’Estudis Ilerdencs
CORBINS IMPULSA MARGES, UN FESTIVAL MUSICAL QUE INCLOURÀ QUATRE CONCERTS GRATUÏTS EN DIUMENGES D’ESTIU EN ESPAIS DE L’ENTORN NATURAL DEL MUNICIPI
29/06/2020
Uënsdei (5 de juliol), Raquel Lúa i Amaia Miranda (26 de juliol), Paula Grande i Vic Moliner (9 d’agost) i Magalí Sare i Manel Fortià (23 d’agost), els protagonistes
L’objectiu és donar suport al malmès sector cultural, descentralitzant-lo i reivindicant el territori. El festival ha estat presentat avui a l’IEI, que li dona suport
L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit avui la presentació del festival Marges, que se celebrarà en diferents espais a l’aire lliure de l’entorn de Corbins al llarg de quatre diumenges d’aquest estiu i que neix com una eina per donar suport a la cultura, descentralitzant-la i reivindicant el territori.
L’acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI i de la Diputació, Estefania Rufach; de Jordi Verdú, alcalde de Corbins; de Pol Alonso, David Lesan i Aida Lesan, membres de la direcció artística de Marges; i de Mònica Guiteras i Albert Gilabert, membres del grup Uënsdei, formació que ha interpretat dos temes del seu àlbum ‘Mudança’. També ha assistit el director de l’IEI, Juan Josep Ardanuy.
En la seva intervenció, Rufach s’ha mostrat il·lusionada per presentar un festival que té com a protagonista Corbins, un poble que “va ser pioner en la reactivació de la cultura ja fa un mes”. Una vida que, poc a poc, ara està tornant a tota la demarcació lleidatana, i en aquest sentit, Rufach ha expressat la seva satisfacció pel fet que l’IEI hi està contribuint gràcies “al nou pla cultural” que han posat en marxa des de la casa.
Per la seva part, Jordi Verdú ha destacat que Marges potencia de manera conjunta elements com la cultura i la terra, ja que el festival intenta “deslocalitzar els concerts” ubicant-los en llocs “únics, diferents i molt especials, i que pensem que els hi donaran més valor”, tot plegat “en un projecte que surt de gent del poble i al qual des de l’Ajuntament li donem suport”.
Finalment, David Lesan ha remarcat que l’aposta de Corbins per la cultura “és molt evident en els darrers anys”, i que en el cas del festival Marges es fa realitat amb propostes de qualitat, de proximitat, però també cercant el punt d’innovació, motiu pel qual ha fet una crida a altres municipis per tal que també facilitin espais i sales als músics de la terra.
Marges tindrà lloc, concretament, els dies 5 i 26 de juliol i 9 i 23 d’agost, sempre a les 9 del vespre i amb entrada gratuïta, prèvia inscripció al telèfon 973 19 01 17 o al correu [email protected]. El 5 de juliol obrirà el foc el pop íntim de Uënsdei amb el concert de presentació de ‘Mudança’, el seu darrer treball, en una actuació que tindrà lloc a la platgeta del riu i que avui durant l’acte han interpretat dos cançons. El 26 juliol serà el torn per a Raquel Lúa i Amaia Miranda a la zona dels erals. L’activitat seguirà el 9 d’agost amb les actuacions de Paula Grande i Vic Moliner, també a la zona dels erals, en la que potser serà la proposta més atrevida, segons ha detallat David Lesan. El festival acabarà el 23 d’agost, novament a la platgeta del riu, amb Magalí Sare i Manel Fortià, la primera amb una excel·lència vocal increïble i el segon amb el seu contrabaix.
Tal com han explicat els organitzadors, Marges és un festival no professional i sense ànim de lucre. La proposta d’organitzar Marges va néixer arran de la presentació del darrer disc de Uënsdei, programada pel 5 de juliol al poble, i aprofitant l'avinentesa es van voler sumar altres artistes per, d’aquesta manera, omplir de música Corbins diferents caps de setmana dels mesos d’estiu.
Tot plegat, després d’uns mesos de davallada cultural i amb la voluntat d’aportar, des de l’Ajuntament i des del poble, un gran de sorra per tal de donar suport a un sector que no es pot aturar, tal com ha explicat David Lesan. S’ha fet, a més, amb el valor afegit i de reivindicació del territori de descentralització de la cultura que representa, ha afegit Lesan, emmarcar el festival en un entorn particular: els afores del poble, amb els seus camps, les seves eres i la riba del riu, zones que donen caràcter a Corbins, espais que envolten el municipi i que en són senya d’identitat.